Shortcut-uri utile pentru comenzi uzuale de Windows 7

Monday, April 30, 2012

Cel mai nou sistem de operare Microsoft, Windows 7, nu vine doar cu o serie de noutăţi interesante la nivelul interfeţei grafice. Vine şi cu mijloace suplimentare şi necesare utilizării acestora. Şi mă refer aici la shortcut-urile de tastatură.

Windows 7 beneficiază de câteva idei bine puse în practică. Noul Taskbar, de exemplu, este una dintre noutăţile importante. În timp ce unii preferă vechea abordare, alţii - între care şi eu - sunt adepţii noului Taskbar. Acesta oferă atât o funcţionalitate mai bună, cât şi o oarecare elasticitate în configurare.

Un alt exemplu foarte bun în acest sens este sistemul "mai spectaculos" de gestionare a ferestrelor. Operaţiuni precum maximizarea, micşorare sau redimensionarea ferestrelor au acum mijloace specifice de utilizare.

Mijlocul principal pentru majoritatea utilizatorilor este mouse-ul. De exemplu, ca să redimensionezi o fereastră în aşa fel încât să ocupe exact jumătate de ecran, trebuie să o "lipeşti" de marginea ecranului. În acest fel va fi redimensionată automată pe jumătate de ecran.

Pro tastatură

Toate aceste operaţiuni pot fi realizate alternativ din tastatură. De regulă,utilizatorii avansaţi preferă, pe bune dreptate, tastatura.

Sunt mai multe motive pentru care un utilizator ar putea prefera tastatura în pofida mouse-ului. Unul ar fi comoditatea. Cel mai important însă este productivitatea. De cele mai multe ori, operaţiunile pe care le faci la calculator, le faci şi mai repede şi mai uşor din tastatură.

Evident, toată tevatura tastatură vs mouse implică şi mult subiectivism. În fond, fiecare are propriile tabieturi şi reflexe.

Combinaţii de taste pentru Taskbar

În Windows 7 cele mai multe funcţii legate direct de Taskbar pot fi realizate atât cu mouse-ul, cât şi din tastatură. Iată câteva dintre funcţiile Taskbar-ului pe care le poţi comanda din tastatură:

Win + o cifră de la 1 la 9 - Aceste combinaţii de taste permit lansarea aplicaţiilor prezente pe Taskbar. De exemplu, dacă apeşi Win + 1 vei deschide programul care ocupă prima poziţie pe Taskbar. Şi aşa mai departe.
Shift + Win + o cifră de la 1 la 9 - Deschide încă o fereastră a programului, dacă există deja o fereastră deschisă. Poţi, de exemplu, deschide încă o fereastră de Word în acest fel.
Ctrl + Win + o cifră de la 1 la 9 - Face trecerea de la o fereastră a unui program la altă fereastră a aceluiaşi program. Să presupunem că ai Microsoft Word ca prim program pe Taskbar şi că ai mai multe ferestre de Word deschise. Apăsând Shift + Win + 1 treci rapid de la o fereastră de Word la alta. Este un fel de Alt + Tab pentru un singur program.
Alt + Win + o cifră de la 1 la 9 - Deschide Jumplist-ul unu program din Taskbar. Pentru cei care nu ştiu, Jumplist este mica fereastră care apare în Windows 7 când dai click dreapta pe o iconiţă din Taskbar. În Jumplist pot fi afişate diverse elemente, precum cele mai frecvent accesate foldere, fişiere ori site-uri.
Win + B - Mută focusul pe zona System Tray de lângă ceas. Astfel, poţi folosi săgeţile pentru a selecta o iconiţă şi Enter pentru a deschide programul respectiv.
Win + T - Mută focusul pe Taskbar. Poţi folosi săgeţile pentru a trece de la un program la altul şi Enter pentru a-l deschide.

Windows 7Windows 7 Taskbar

Combinaţii de taste pentru ferestre

Şi ferestrele pot fi "manipulate" cu ajutorul tastaturii. Iată cum:

Win + Home - Maximizează toate ferestrele, cu excepţia celei active.
Win + Space - Toate ferestrele devin transparente temporar pentru a putea vedea desktop-ul.
Win + săgeata sus - Maximizează fereastra activă.
Win + săgeata jos - Dacă fereastra este maximizată va fi redimensionată. Dacă se mai apasă odată aceeaşi combinaţie de taste, fereastra va fi minimizată.
Win + săgeata dreapta sau stânga - lipeşte fereastra de marginea ecranului (stânga sau dreapta) în aşa fel încât să ocupe exact jumătate de ecran.
Shift + Win + săgeata dreapta sau stânga - Mută fereastra activă pe alt monitor, dacă sunt configurate monitoare multiple.

Windows 7Windows 7

Lista combinaţiilor de taste pentru Windows 7 nu se opreşte aici. Există numeroase alte combinaţii de taste, mai mult sau mai puţin utile. Lista completă a acestor combinaţii poate fi găsită pe site-ul Microsoft

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP