Cum Verificati Hard Disk-Ul De Posibilele Esecuri

Monday, April 30, 2012

Din moment ce hard disk-urile sunt dispozitive mecanice, toate acestea se vor defecta in cele din urma. In timp ce unele se pot defecta mai repede, unele hard disk-uri pur si simplu se defecteaza din cauza pieselor uzate. Caldura, vibratiile, electricitatea statica, praful, caderile de tensiune, frecarea pieselor interne, scaparea PC-ului/laptop-ului, toate sunt cauze ale esecului unui hard disk.
   Iata cateva motive pentru care un hard disk este aproape de o defectiune permanenta:
         -Incepeti sa observati esecuri intermitente de citire/scriere;
         -Lumina LED-ului de la hard-disk nu se stinge;
         -Crash-uri inexplicabile ale sistemului de operare;
         -Rulearea CHKDSK va detecta sectoare defecte;
Accesarea, deschiderea si salvarea fisierelor dureaza mult timp.
   Daca hard disk-ul are vreuna din simptomele enuntate ar trebui sa faceti un backup tuturor datelor si sa rulati un test pentru a vedea starea hard disk-ului.Primul lucru pe care trebuie sa il stiti, este ca nu toate evenimentele ciudate care se intampla cu unitatea hard disk o vor face sa cedeze. Ar putea fi un virus, un dosar corupt, o zona de incarcare deteriorata, conflicte intre hardware sau chiar un cablul de alimentare.
   Al doilea lucru, daca nu stii ceea ce faci NU scoateti unitatea hard disk din calculator.Ce ce va trebui sa faceti este sa rulati o mica utilitate pentru a realiza un “diagnostic” pe unitatea fizica astfel incat veti vedea daca exista probleme despre care trebuie sa fiti avertizati.

Puteti face acest lucru unul in 2 moduri:
   Utilizati utilitatea de diagnosticare a producatorului hard disk-ului. Va fi foarte utila daca hard disk-ul cauzeaza probleme de incarcare a sistemului de operare si/sau cedeaza dupa cateva minute de utilizare, deoarece nu au nevoie de Windows pentru a fi utilizate (de obicei ruleaza in DOS sau se booteaza de pe floppy sau unitate CD). Pentru a face acest lucru trebuie sa cunoasteti producatorul hard disk-ului si sa descarcati fisierele necesare de pe site-ul lor.
   Utilizati un alt utilitar de diagnosticare. Daca doar suspectati ca aveti o posibila problema cu hard disk-ul si Windowsul este destul de stabil, va sugeram sa utilizati un utilitar mai complex pentru a inspecta hard disk-ul. Aceasta este, de asemenea, cea mai buna optiune pentru utilizatorul non-tehnic. Exista cateva aplicatii pe piata, preferatul meu fiind HD Tune.
   Exista 2 versiuni disponibile:
         -HD Tune (versiune de baza gratuita pentru uz personal);
         -HD Tune Pro (versiune complet echipat cu un trial de 15 zile).

Acestea sunt disponibile pe site-ul HDTUNE.

Va sugerez sa descarcati versiunea Pro, deoarece are mai multe optiuni de diagnosticare si veti avea un trial de 15 zile pentru a-l folosi. Nu trebuie sa va impotmoliti in toate testele si rezultatele. Exista un manual excelent in dosarul in care ati instalat softul (Program Files> HD Tune Pro> hdtunepro.pdf).

   Error Scan: scaneaza suprafata discurilor pentru erori fizice. Normal ar trebui sa fie verde!
Cum Verificati Hard Disk-Ul De Posibilele Esecuri
   File Benchmark: masoara performanta fisierelor pe hard disk. In general, valorile de “scriere” ar trebui sa fie mai mari decat valorile de “citire”. Daca observati orice rezultate care au o diferenta mare, atunci acest lucru poate fi un indicator al potentialelor probleme.
Cum Verificati Hard Disk-Ul De Posibilele Esecuri
   Extra Tests: include mai multe teste rapide pentru a vizualiza cei mai importanti parametrii de performanta (citire/scriere). Rezultatele carora ar trebui sa le acordam atentie sunt: citirea secventiala din exterior/citirea secventiala de mijloc/citirea secventiala din interior. Timpul citirii din “interior” ar trebui sa fie cifra cea mai mare. Din nou, in cazul in care rezultatele variaza mult poate fi o potentiala problema.

   Trebuie sa judecati foarte bine interpretarea rezultatelor. Totusi, daca exista vreun semn de rezultate ciudate asigurati-va ca ati facut un backup datelor si consultati un profesionist pentru a va repara PC-ul.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP