Cum poţi dezinstala Windows 7 SP1

Monday, April 30, 2012

Service Pack 1 este prima actualizare cu adevărat majoră pentru sistemul de operare Windows 7, aşteptată cu mare interes de foarte mulţi utilizatori.

Windows 7 SP1 pune într-un singur kit de instalare toate patch-urile de securitate distribuite până acum individual prin serviciul Windows Update şi aduce modificări importante asupra sistemului de operare, remediind diverse probleme descoperite de-a lungul timpului şi adăugând suport pentru tehnologii nou apărute. Este posibil ca unele dintre aceste modificări să creeze probleme pentru utilizatori, situaţie în care ar putea fi necesară revenirea la configuraţia iniţială a sistemului de operare.

Momentan nu au fost raportate prea multe probleme din partea utilizatorilor, însă există situaţii în care erori apărute în timpul procesului de instalare pot cauza instabilitate şi alte probleme care nu au fost întâlnite până atunci. În asemenea situaţii dezinstalarea şi apoi repetarea procesului de instalare ar putea remedia problemele apărute, dar din păcate această operaţie nu este chiar atât de simplă ca reinstalarea unei aplicaţii software obişnuite.

În Control Panel, mai exact secţiunea Programs and Features, avem ce-a mai la îndemână opţiune pentru dezinstalarea Service Pack 1. Pentru asta alegem mai întâi opţiunea View Installed Updates, prin care ne sunt enumerate toate actualizările aduse până acum sistemului de operare. De aici alegem din listă Service Pack for Microsoft Windows (KB976932) şi apăsăm apoi butonul Uninstall.

În unele situaţii în care au apărut probleme care au întrerupt procesul de instalare înainte de a fi finalizat, dezinstalarea Service Pack 1 ar putea să nu fie posibilă prin metoda descrisă mai sus. În acest caz dezinstalarea va trebui iniţiată din consola Command Prompt, ce poate fi găsită în meniulStart > All Programs > Accessories. Utilitarul Command Prompt trebuie lansat din click-dreapta pe numele apărut în listă, urmat de alegerea opţiuniiRun as administrator.

Dezinstalarea Service Pack 1 pentru Windows 7, metoda alternativă.

În fereastra Command Prompt tastaţi următorul text si apăsaţi tasta Enter:

wusa.exe /uninstall /kb:976932

Serviciul System Restore sau eventuale arhive backup create înainte de instalarea Service Pack 1 ar putea fi cea mai sigură alternativă pentru readucerea sistemului de operare la starea iniţială.

System Restore poate fi găsit în secţiunea Start > All Programs > Accessories > System Tools. În fereastra apărută după lansarea utilitarului System Restore selectaţi mai întâi opţiunea Choose a different restore point, după care daţi click pe butonul Next. Din lista apărută selectaţi un punct de restaurare creat la odată şi oră ce preced instalarea Windows 7 SP1, după care confirmaţi apăsând din nou butonul Next. Procesul de restaurare iniţiat de serviciul System Restore poate dura câteva zeci de minute şi va necesita cel puţin o repornire a sistemului de operare pentru finalizare.


Dacă instalarea Service Pack 1 a decurs fără probleme iar sistemul de operare funcţionează în parametrii normali, atunci aceeaşi fereastrăCommand Prompt deschisă prin procedeul descris mai sus ne oferă posibilitatea să eliberăm o parte din spaţiul adiţional ocupat pe harddisk, prin înlăturarea fişierelor backup create în mod automat la instalarea SP1.

Mai mult spaţiul liber pe harddisk, prin înlăturarea fişierelor backup create la instalarea Service Pack 1

Pentru a realiza această operaţiune tastaţi următorul text în fereastra Command Prompt şi apăsaţi tasta Enter:

dism /online /cleanup-image /spsuperseded

Operaţia ce durează câteva minute ar trebui să afişeze la sfârşit mesajul "Service Pack Cleanup operation completed. The operation completed successfully".


Trebuie ştiut că procedeul de înlăturare a fişierelor backup create la instalarea Service Pack 1 va face imposibilă dezinstalarea ulterioară a acestui update. Din acest motiv este recomandat să aşteptaţi cel puţin câteva zile înainte de a încerca eliberarea spaţiului de pe harddisk, pentru a nu regreta mai târziu decizia luată.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP