Cum creezi un Harddisk virtual în Windows 7

Monday, April 30, 2012

Una din funcţiile noi din Windows 7, mai puţin cunoscută dar care se poate dovedi foarte utilă în anumite situaţii, este cea de harddisk virtual. Virtual Hard Drive sau pe scurt VHD este funcţia care îţi permite să creezi şi să foloseşti un astfel de HDD virtual.

În caz că te întrebi la ce ţi-ar folosi o astfel de funcţie, răspunsul e simplu: harddisk-ul virtual poate fi folosit ca orice harddisk normal. Poate fi criptat, se poate boota de pe el etc. Iar de aici, un utilizator avansat, cu puţină imaginaţie, poate găsi numeroase utilizări pentru această funcţie.

Paşii următori îţi vor arăta cum poţi crea un harddisk virtual în Windows 7:

1. Crearea VHD-ului

Toate operaţiunile de creare a unui harddisk virtual se fac în fereastra Computer Management. Pentru a o deschide dai click dreapta pe iconiţa Computer şi alegi Manage. În fereastra Computer Management te duci la secţiunea Disk Management (secţiunile se găsesc în lista din stânga ferestrei).

Windows 7 - Virtual Hard DriveCreate VHD

Din meniul Action alegi Create VHD. Dai click pe Browse, alegi folder-ul şi dai numele fişierului care va juca rolul de harddisk virtual. La Virtual hard disk size alegi dimensiunea pe care vrei să o dai HDD-ului virtual. Apoi dai OK.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAlegerea folder-ului, numelui de fisier si dimensiunii

Acum îţi va apărea un disk nou în fereastra Computer Management. La acest moment, disk-ul nou creat este inutil. Trebuie mai întâi iniţializat, iar apoi trebuie creat un volum.

Windows 7 - Virtual Hard DriveDisk-ul nou, nealocat inca

2. Iniţializarea VHD-ului

Chiar dacă sună abstract, este o operaţiune scurtă şi simplă. Dai click dreapta pe disk-ul creat şi alegi din meniu Initialize Disk. În fereastra deschisă laşi bifată opţiunea MBR (Master Boot Record) şi dai OK.

Windows 7 - Virtual Hard DriveComanda de initializare

Windows 7 - Virtual Hard DriveInitializarea cu optiunea MBR aleasa

3. Crearea volumului

Acum că avem un disk virtual, mai trebuie să creem un volum cu sistem de fişiere şi o literă alocată. Pentru asta dai click dreapta pe disk-ul proaspăt iniţializat şi alegi New Simple Volume. Se va deschide un Wizard care îţi va cere trei lucruri: să confirmi spaţiul alocat, să aloci o literă şi să alegi sistemul de fişiere.

Windows 7 - Virtual Hard DriveComanda de creare a unui volum nou

În primul pas, unde specifici dimensiunea volumului, poţi alege exact maximul posibil care va coincide cu dimensiunea aleasă la crearea VHD-ului. Dai next ca să treci la pasul următor.

Windows 7 - Virtual Hard DriveConfirmarea dimensiunii volumului

În al doilea pas din Wizard nu trebuie decât să alegi o literă pentru harddisk-ul virtual. Poţi alege orice literă care nu este deja alocată vreunui HDD sau partiţii.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAtribuirea unei litere

În fine, în al treilea şi ultimul pas trebuie să alegi sistemul de fişiere. Este recomandat să alegi NTFS. După ce apeşi Finish ai de aşteptat câteva secunde până se face formatarea.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAlegerea sistemului de fisiere

Şi cu asta, procesul de creare a unui harddisk virtual s-a încheiat. Noul disk va fi afişat alături de celelalte, atât în fereastra Computer Management, cât şi în Windows Explorer. Dacă la un moment dat nu mai ai nevoie de el şi te decizi să-l ştergi, te duci în Computer Management, dai click dreapta pe el şi alegi Delete Volume.

Windows 7 - Virtual Hard DriveHarddisk-ul virtual în forma finala

Cum am mai spus, harddisk-urile virtuale pot fi folosite în Windows 7 întocmai ca cele normale. Simplul fapt că poţi boota de pe un harddisk virtual deschide o serie întreagă de opţiuni pentru utilizatorii avansaţi.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP