Cum creezi o imagine de sistem în Windows 7

Monday, April 30, 2012

Probabil că pentru majoritatea utilizatorilor, în special a celor mai puţin cunoscători într-ale calculatoarelor, imaginea de sistem este un concept necunoscut. Pentru utilizatorii avansaţi însă, imaginea de sistem este similară unui colac de salvare. Este cea care te scoate din necaz atunci când nu-ţi mai merge deloc Windows-ul sau îţi merge greu. Şi te mai scuteşte de instalarea şi configurarea zecilor de programe pe care le foloseşti, atunci când trebuie să reinstalezi sistemul de operare.

Tot pentru cei care nu au avut de-a face până acum cu imagini de sistem trebuie spus că acestea sunt, de fapt, nişte arhive în care sunt copiate toate fişierele de pe partiţia de sistem (de obicei aceasta poartă litera C:). Când Windows-ul are probleme nu ai de făcut decât să restaurezi o imagine creată anterior, când sistemul mergea bine, şi lucrurile vor reveni la normal cu un minim de efort şi stres din partea ta.

Până acum, pentru aceste operaţiuni eram nevoiţi să folosim alte aplicaţii. De exemplu, cu ceva ani în urmă era la moda Norton Ghost, o aplicaţie care permitea crearea şi restaurarea imaginilor de sistem atât din MS-DOS, cât şi direct din Windows.

Cum tehnologia avansează şi devine din ce în mai accesibilă, era cazul ca şi acest domeniu să devină accesibil (aproape) oricui. Windows 7 include o funcţie care îţi permite să creezi şi să restaurezi imagini de sistem. Este extrem de simplu de folosit şi te scuteşte de instalarea altor programe.

Backup and Restore

Backup and restore

Crearea unei imagini de sistem

Funcţia de care vorbesc se regăseşte în aplicaţia Backup and Restore din Windows 7. Calea de urmat pentru a ajunge la aceasta este Control Panel > System and Security > Backup and Restore. Aici trebuie să dai click pe link-ul Create a system image din coloana din stânga.

În funcţie de mediul pe care alegi să salvezi imaginea, va trebuie să parcurgi doi sau trei paşi. Primul pas este chiar selectarea mediului pe care salvezi. Ai trei opţiuni: o altă partiţie/harddisk, un disc optic sau un alt calculator din reţea. Ultima opţiune este disponibilă doar pentru versiunile Professional şi Ultimate.

Backup and Restore

Pasul intai

Dintre cele trei, prima varianta este şi cea mai bună. Salavarea pe un DVD iese din calcul în cazul în care dimensiunea imaginii depăşeşte spaţiul disponibil pe disc. Salvarea în reţea are şi ea dezavantajele ei, mai ales când trebuie să restaurezi imaginea atunci când sistemul nu mai porneşte deloc.

Dacă ai mai multe partiţii, la pasul doi vei avea opţiunea de a alege şi alte partiţii, în afară de partiţia de sistem. Cum nu ne interesează decât imaginea de sistem, nu vom lăsa bifat decât C-ul.

Backup and Restore

Pasul doi

Al treilea pas nu este decât un rezumat al acţiunii. Ţi se arată partiţiile selectate, mediul pe care se face salvarea şi dimensiunea estimată a imaginii ce urmează a fi creată. De regulă, dimensiunea afişată aici este egală cu spaţiul ocupat pe partiţia de sistem.

Restaurarea sistemului pe baza imaginii create

Când dai de necaz şi consideri că a sosit timpul să restaurezi sistemul la configurarea din momentul în care ai creat imaginea, ai la dispoziţie trei opţiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Backup and Restore

Ultimul pas

1. Dacă sistemul porneşte

Aceasta este cea mai simplă situaţie. Intri la Backup and Restore şi dai click pe Recover system settings or your computer. Aici dai click pe link-ul Advanced recovery methods şi alegi prima opţiune: Use a system image you created earlier to recover your computer.

2. Dacă sistemul nu porneşte, dar ai DVD-ul de instalare

În acest caz trebuie să bootezi de pe DVD-ul de instalare şi, când vor fi afişate opţiunile disponibile, alegi Repair your computer. Selectezi metoda bazată pe imaginea de sistem şi urmezi instrucţiunile wizard-ului.

Backup and Restore

Restaurarea imaginii

3. Dacă sistemul nu porneşte şi nu ai DVD-ul de instalare

Este o cale similară celei anterioare cu o singură deosebire. În loc să bootezi de pe DVD, apeşi F8 când porneşti calculatorul pentru a afişa meniul de Boot. Acolo dai enter pe opţiunea Repair your computer şi urmezi instrucţiunile afişate. Când va fi afişat meniul System Recovery Options, alegi opţiunea System Image Recovery.

Pe principiul paza bună trece primejdia rea, crearea unei imagini de sistem este recomandată tuturor utilizatorilor. Nu se ştie când şi de ce Windows-ul o să-ţi facă necazuri. Şi, în loc să pierzi timpul reinstalând sistemul şi toate programele necesare, rezolvi în câteva minute, cu doar câteva click-uri.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP