Cum instalezi Windows 7 sau Vista de pe un stick USB

Saturday, October 29, 2011

De regulă, instalarea unui sistem de operare se face de pe disc optic, fie el CD, ori DVD. Sunt însă situaţii în care nu poţi sau nu vrei să apelezi la discuri. De exemplu, dacă ai un laptop sau un netbook, mai nou, fără unitate optică. Sau pur şi simplu, nu mai vrei să te complici cu un disc şi ţi se pare mai comodă instalarea de pe un stick USB, care este şi mai uşor de transportat.

Din aceste considerente, mulţi utilizatori ar putea prefera instalarea sistemelor de operare Windows Vista ori Windows 7 direct de pe un stick USB. Metoda pe care o voi prezenta în cele ce urmează nu-mi aparţine şi nu-mi asum drepturile de autor pentru ea. Este una din modalităţile de instalare pe care le poţi găsi căutând pe Internet. Garanţia funcţionării acestei metode vine din faptul că am testat-o cu succes şi am reuşit să instalez pe această cale Windows 7 pe un netbook MSI Wind lipsit de unitate optică.

Necesare

Înainte de a porni la drum, asigură-te că ai un stick USB de cel puţin 4 GB (chiar dacă fişierele necesare instalării nu depăşesc 3 GB). În afară de asta ai nevoie de un calculator care rulează deja Vista sau Windows 7,pe care vei realiza paşi ce vor fi descrişi în cele ce urmează. În fine, ultimul ingredient necesar este kit-ul de instalare de Vista / Windows 7, care voi presupune că este pe un DVD (ori unitate optică virtuală).

Deşi nu este extrem de uşoară, metoda pe care o voi explica este totuşi mai simplă decât altele. Asta pentru că nu este necesară instalarea unor utilitare speciale. Este foarte important să fii atent şi să dai comenzile corecte urmând paşii indicaţi. Etapele complicate se vor realiza din Command Prompt.

Vor fi trei etape principale, unele dintre acestea cu mai multe sub puncte. Etapele vor fi: formatarea stick-ului (cea mai complicată etapă, necesită multă atenţie), transformarea acestuia într-un stick bootabil şi copierea kit-ului de instalare pe stick.

Prima etapă: Formatarea stick-ului

1. Introdu stick-ul într-un port USB

2. Deschide o fereastră de Command Prompt cu drepturi de administrator - Start > All Programs > Accessories > click dreapta pe Command Prompt > “Run as administrator”

3. Acum trebuie aflat numărul drive-ului alocat stick-ului (a nu se confunda cu litera). Pentru asta vei da următoarele comenzi (urmate de câte un Enter):

diskpart
list disk

Vor fi listate toate unităţile de stocare disponibile. Dacă ai un singur harddisk şi un singur stick USB conectat, fereastra ta de Command Prompt va arăta precum cea din imaginea de mai jos: DISK 0 este harddisk-ul, iar DISK 1 este stick-ul USB. Aşadar, de reţinut DISK 1.

Cum instalezi Windows 7 sau Vista de pe un stick USB

Cum instalezi Windows 7 sau Vista de pe un stick USB

4. Formatarea propriu-zisă a stick-ului se face dând următoarele comenzi în aceeaşi fereastră de Command Prompt (urmate fiecare de câte un Enter, evident):

select disk 1
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=NTFS
assign
exit

Aceste comenzi sunt pentru cazul în care stick-ul USB este DISK 1. Dacă în cazul tău stick-ul are alt număr, trebuie să înlocuieşti 1 cu numărul corespunzător. Atenţie mare la acest pas! Dacă în loc de numărul stick-ului vei trece numărul harddisk-ului, te vei alege cu un harddisk (sau o partiţie de sistem) formatat/ă.

Formatarea va dura câteva minute. După terminarea operaţiunii poţi închide fereastra de Command Prompt.

A doua etapă: Crearea stick-ului bootabil

Stick-ul USB trebuie să fie bootabil, pentru a iniţia procesul de instalare la pornirea calculatorului. Şi această etapă se realizează în Command Prompt, urmând paşii:

1. Introduci DVD-ul în unitatea optică. Voi presupune că litera unităţii optice este D:. Dacă ai altă literă, vei modifica comenzile următoare corespunzător.

2. Într-o fereastră nouă de Command Prompt, va trebui să ajungi în folder-ul boot de pe DVD-ul pe care ai kit-ul de instalare. Trebuie să scrii:

d:
cd d:\boot

3. Stick-ul USB va fi făcut bootabil folosind informaţiile din directorul boot, de pe DVD. Presupunând că stick-ul USB are alocată litera G:, comanda pe care trebuie să o dai, în aceeaşi fereastră Command Prompt, este:

bootsect /nt60 g:

Dacă stick-ul tău are o altă literă alocată, trebuie să schimbi comanda şi să treci litera corectă. După acest pas vei fi fericitul posesor al unui stick USB bootabil.

A treia etapă: copierea kit-ului de instalare pe stick

Nu am nicio explicaţie specială de făcut aici. Foloseşti Windows Explorer sau orice manager de fişiere preferi pentru a copia toate fişierele şi folderele de pe DVD-ul cu kit-ul de instalare al sistemului de operare pe stick-ul USB.

Acesta este tot procesul de creare al unui stick USB de pe care se poate instala Windows 7 sau Vista. Tot ce-ţi mai rămâne de făcut este să setezi din BIOS calculatorul pe care vei face instalarea, astfel încât să booteze de pe stick. Sau, poţi să deschizi meniul de boot când îţi va fi prezentată această opţiune. Funcţia care deschide meniul de boot depinde de la calculator la calculator. Pe MSI Wind-ul pe care am realizat eu această operaţiune, meniul de Boot poate fi accesat cu F11.

Read more...

Ghid de instalare Windows 7

Wednesday, October 12, 2011

Am realizat acest manual de instalare a sistemului de operare Windows 7 la cerinta cititorilor care nu se descurcau pe cont propriu. Sper ca am fost suficient de explicit incat sa ma fac inteles de toata lumea insa in cazul in care aveti intrebari referitoare la procesul de instalare, mi le puteti trimite printr-un comentariu la acest articol.

1.1. Manual de instalare Windows 7 – Bootare de pe DVD

Inainte de toate, pentru a instala Windows 7, trebuie sa stim cum se booteaza calculatorul de pe DVD-ul de instalare.

1.2. Manual de insalare Windows 7 – Limba & Tastatura

Dupa ce am setat calculatorul sa booteze de pe DVD il pornim si, atunci cand ni se va cere acest lucru, apasam orice tasta pentru a realiza bootarea apoi asteptam pana cand va fi afisata prima fereastra in care ni se va cere sa intervenim

Manual de instalare Windows 7 - Selectare limba si tastatura utilizata

Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, eu am lasat limba engleza. Voi alegeti din lista optiunea dorita apoi apasati Next. In urmatoarea fereastra, apasati butonul “Install Now” pentru a realiza instalarea sistemului de operare.

Daca vi se va cere sa acceptati contractul. Selectati caseta “I accept the license terms” si treceti mai departe.

Daca apare o fereastra in care vi se cere sa alegeti intre Upgrade sau Custom (advanced), alegeti ultima varianta respectiv, Custom (advanced).

1.3. Manual de instalare Windows 7 – Crearea partitiilor

A venit momentul sa cream partitiile:

  • In cazul in care dorim sa stergem toate datele de pe Hard Disk pentru a realiza o noua structura a partitiilor, selectam pe rand fiecare unitate de disk afisata in “Where do you want to install Windows” » Drive options (advanced) » Delete. Repetam procedura pana ramanem cu o singura unitate, asa cum poate fi observat in imaginea de mai jos:
  • In cazul in care dorim sa pastram partitiile anterioare (ex: partitia D), stergem toate partitiile mai putin cea pe care dorim sa o pastram apoi continuam.

Indiferent daca vom pastra sau nu o partitie existenta deja, facem click pe spatiul nealocat »Drive options (advanced):

Manual de instalare Windows 7 - Creare Partitii

Pentru inceput vom crea partitia in care va fi instalat sistemul de operare respectiv, partitia “C“. Pentru a face acest lucru, in caseta “Size” indicam in MB (1 GB = 1024 MB), spatiul care va fi alocat acestei partitii dupa care facem click pe “Apply“:

Manual de instalare Windows 7 - Crearea partitiei "C" - Alocare spatiu

In momentul crearii primei partitii, asistentul de instalare ne va instiinta ca va crea o noua partitie rezervata sistemului de operare. Facem click pe OK:

Manual de instalare Windows 7 - System Reserved

Cu spatiul ramas nealocat (in cazul in care nu am utilizat tot spatiul de pe Hard Disk pentru partitia “C“) vom crea o noua partitie. Pentru a face acest lucru, selectam spatiul nealocat apoi facem click pe “New“:

Manual de instalare Windows 7 - Creare partitia "D"

Deoarece vom folosi tot spatiul ramas nealocat pentru crearea partitiei secundare (ex: partitia “D“), nu va fi necesar sa indicam spatiul care ii va fi alocat acesteia. Asadar, facem click pe “Apply“:

Manual de instalare Windows 7 - Alocare spatiu partitia "D"

1.4. Manual de instalare Windows 7 – Instalarea propriu-zisa

Selectam prima partitie creata apoi facem click pe “Next” pentru a initia instalarea sistemului de operare Windows 7:

Manual de instalare Windows 7 - Instalarea

Nu ne mai ramane decat sa asteptam ca asistentul de instalare sa realizeze instalarea sistemului de operare asadar asteptam sa ne fie solicitata interventia.

Important: Pe durata instalarii, calculatorul se va restarta si este posibil sa ni se ceara sa apasam orice tasta pentru a porni de pe DVD. Bineinteles ca nu vom face acest lucru daca nu dorim sa reluam procesul de instalare de la inceput.

Manual de instalare Windows 7- Expanding Files

1.5. Manual de instalare Windows 7 – Nume de utilizator, nume PC

In momentul in care instalarea sistemului de operare a fost realizata ni se va cere sa scriem un nume de utilizator cu care ne vom loga in Windows si, optional, un nume pentru identificarea calculatorului in retea. Daca nu dorim sa folosim un cuvant anume pentru numele calculatorului, asistentul ii va da acestuia numele de utilizator ales la care se va adauga textul “-PC“. Dupa cum puteti observa, eu am optat pentru definirea ambelor informatii:

Manual de instalare Windows 7 - Nume de utilizator & Nume computer

1.6. Manual de instalare Windows 7 – Parola & indiciu

Urmatorul pas consta in scrierea parolei si a indiciului capabil sa ne aminteasca parola in cazul in care o vom uita:

Manual de instalare Windows 7 - Setarea unei parole

1.7. Manual de instalare Windows 7 – Sfarsit

La final ni se va recomanda sa instalam actualizarile existente. Bineinteles ca va recomand sa selectati prima optiune din lista:

Manual de instalare Windows 7 - Instalare Actualizari

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP